30. studenog 2005. Zagreb – početak kampanje
 

REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA I
EUROPSKIH INTEGRACIJA
GLASNOGOVORNICA

Trg Nikole Šubića Zrinskog 7-8, 10000 Zagreb
tel: 4597 704  fax:  4569 973
e-mail: glasnogovornica@mvp.hr

 

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju
Misija u Republici Hrvatskoj
G l a v n i  u r e d

Tel: +385 1 309 66 20, mobitel: +385 91 1988 904
faks: 309 6297; e-mail: hr_pau@osce.org
www.osce.org/croatiaZagreb, 30. studenog 2005.
 P R I O P Ć E N J E     295/2005
 

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, ministar mora, turizma, prometa i razvitka, Božidar Kalmeta i šef Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Republici Hrvatskoj, Jorge Fuentes, predstavili su danas, 30. studenog 2005. godine, medijsku kampanju o povratku i reintegraciji svih izbjeglica i raseljenih osoba (Public Awareness Campaign - PAC).

 

Vlada Republike Hrvatske, zajedno s Misijom OESS-a u Republici Hrvatskoj, pokrenula je kampanju podizanja svijesti javnosti o održivom povratku. Ovom kampanjom nastojalo se pridonijeti povećanju javne svijesti o pitanjima vezanima za povratak izbjeglica, prava manjina i pomirbe kao i stvaranje klime za održiv povratak.

Kampanja ima dva cilja: 1) Dostaviti sadržajne i činjenične informacije izbjeglicama koji žive izvan Hrvatske na temelju kojih će moći donijeti razumnu odluku o povratku; 2) Pridonijeti stvaranju ozračja koje bi olakšalo održiv povratak promicanjem važnosti izgradnje tolerancije društva temeljenog na u europskim vrijednostima.

Vlada Republike Hrvatske, provodeći politiku uspostave povjerenja, jasno se opredijelila i dosljedno provodi program povratka izbjeglica i dovršetka procesa obnove. Republika Hrvatska danas sa zadovoljstvom naglašava da je pitanje provedbe Programa povratka i obnove dio ukupnih napora Vlade usmjerenih jačanju najšire demokratske i društvene stabilnosti u zemlji, na daljnje širenje unutrašnjeg suglasja i kohezije, te na uvođenje europskih standarda i vrijednosti u sve segmente društvenih odnosa i državnih obveza.

Public Awareness Campaign zajednički je projekt Vlade Republike Hrvatske i međunarodne zajednice (Misije OESS-a, UNHCR-a, Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, te ostalih međunarodnih partnera), čime Vlada još jednom svjedoči svoju otvorenost prema povratku svih onih koji se žele vratiti i njihovoj integraciji u hrvatsko demokratsko građansko društvo.

Hrvatska će i dalje bez posustajanja i s punom odlučnošću poštivati i provoditi zakonske obveze koje, komplementarne s pojedinim područjima iz mandata Misije OESS-a, trebaju osigurati održiv povratak, ubrzati reformu pravosuđa i voditi daljem unapređenju ljudskih prava, slobode medija i civilnog društva.

Ivana Crnić
Glasnogovornica